Novosadski informativni portal 021

Pravila, uslovi korišćenja i politika privatnosti

Dobrodošli na Novosadski informativni portal 021 (u daljem tekstu Portal 021 ili samo 021) koji je u vlasništvu Radiodifuznog preduzeća "021" iz Novog Sada.

Korišćenjem bilo kog dela ovog sajta automatski prihvatate sva aktuelna pravila. Nijedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.

Uslovi korišćenja Portala 021 podrazumevaju niz pravila koja se odnose na celokupan sadržaj, a korisnici su dužni da ih redovno čitaju.

Autorska prava

021 polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Prenošenje tekstova ili delova tekstova, dozvoljeno je u obimu od maksimalno 600 slovnih znakova sa početka teksta - osim u slučaju kad je sa uredništvom "021" postignut dogovor o drugačijim uslovima. Prilikom ovakvog prenošenja obavezno je navođenje izvora (021.rs) ispod naslova, i stavljanje linka na kraju sa usmerenjem na originalni tekst, naznakom "ceo tekst pročitajte na 021.rs".

Za preuzimanje originalne fotografije potrebna je dozvola autora u vidu pisane saglasnosti.

021 će u roku od 24 sata razmotriti svaku primedbu čitalaca koji smatraju da im je objavljivanjem sadržaja na portalu povređeno sopstveno autorsko pravo. U slučaju da se utvrdi da se radi o povredi autorskih prava, tekst, fotografija i dr. biće odmah skinuti.

Čitaoci koji svojom voljom pošalju fotografije, video snimke ili pisana dela s ciljem objavljivanja, u celosti prenose sva autorska prava Portalu 021, koji zadržava pravo reprodukovanja i distribucije, bez naknade i bez vremenskog i prostornog ograničenja.

Ukoliko smatrate da objavljen sadržaj povređuje Vaše lično pravo ili interes, možete u skladu sa zakonom zahtevati objavu odgovora ili ispravke, odnosno otklanjanja navodne povrede. Obaveštenje o eventualnoj povredi, odnosno Vaš odgovor ili ispravka, mora da sadrži opis, vrstu i prirodu neistinitosti, nepotpunosti ili netačnosti prenosa sadržaja, odnosno druge povrede, te lokaciju (tj. URL adresa) ili druge informacije dovoljne za identifikaciju predmetnog sadržaja, kao i instrukcije za njegovo otklanjanje. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj uklonjeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe.

Linkovi na druge veb stranice

021 sadrži podatke, informacije i veze do drugih Internet stranica kreiranih od strane trećih lica (linkovi) koje će se, kad god je to moguće, kao takve označavati.

021 nema nadzor nad navedenim podacima i informacijama ili drugim Internet stranicama te se u potpunosti odriče svake odgovornosti vezane za sadržaj na Internet stranicama kreiranim od strane trećih lica.

Portal 021 nije odgovoran za sadržaj stranica oglašivača kao ni za bilo kakvu štetu nastalu reklamiranjem na Portalu 021. Poslovni odnos između oglašivača i korisnika isključivo se zasniva na poslovnom dogovoru oglašivača i korisnika te Portal 021 nije odgovoran za bilo kakvu moguću štetu proizašlu iz takvog poslovnog odnosa.

Komentari čitalaca i autora

Čitaoci mogu da komentarišu vest i iznesu svoje mišljenje u pogledu objavljene vesti.

021 zadržava pravo da ne objavi komentare kojima se povređuje privatnost nekog lica, uvredljive sadržaje kao i sadržaje koji su u suprotnosti sa odredbama Zakona o javnom informisanju. 021 ima i pravo skraćivanja komentara i nema obavezu obrazlaganja odluka vezanih za skraćivanje komentara i njihovo objavljivanje.

Mišljenja posetilaca izražena kroz komentare na Portalu 021 ne odražavaju stavove 021.

Tekstovi drugih autora objavljenih na Portalu 021 ili preuzeti sa drugih sajtova i sa navedenim izvorom odakle je tekst preuzet ne mogu se smatrati stavom Portala 021.

Mobilna aplikacija

Korišćenjem mobilnih aplikacija 021 korisnik se slaže sa svim uslovima pod kojim aplikacija funkcioniše na instaliranom uređaju. 021 ima pravo da korisniku šalje servise obaveštavanja ukoliko se korisnik sa tom funkcijom prethodno saglasio na svom mobilnom uređaju. Korisnik je saglasan i u isto vreme garantuje da neće i da nema pravo da aplikaciju, na bilo koji način nelagalno koristi, kao i da ih prevashodno neće zloupotrebljavati u cilju sticanja lične dobiti, uznemiravanja odnosno vređanja drugih, i to po bilo kom osnovu.

Korišćenjem aplikacije korisnici su saglasni sa njenim celokupnim sadržajem. Portal 021 ima pravo da u bilo kom trenutku, a u skladu i isključivo svojim poslovnim odlukama, prekine dalje plasiranje određenog sadržaja, odnosno ugasi postojeće servise, podršku kao i samu aplikaciju.

Pravo na izmene sadržaja i usluga

021 zadržava pravo promene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kog sadržaja ili usluge na portalu bez prethodne najave.

Sajt možemo učiniti privremeno nedostupnim kada je to potrebno zbog podrške, održavanja ili izmene sadržaja.

Zaštita privatnosti i tajnost podataka

Rukovalac koji obrađuje vaše podatke na portalu je Radio-difuzno preduzeće "021" (Svetozara Miletića 45, 21000 Novi Sad, office@021.rs, 021/420-534) koje je osnivač Portala 021. U nastavku se nalaze informacije o tome u kojim situacijama, za koje svrhe i na koji način se obrađuju podaci o ličnosti u okviru portala, a uzimajući u obzir informacije koje su rukovaoci dužni da predlože prema članovima 23. i 24. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Za sve informacije vezane za podatke o ličnosti koje prikupljamo možete nas kontaktirati mejlom na office@021.rs ili telefonom, pozivom na broj 021/420-534.

Portal 021 prikuplja sledeće podatke o ličnosti: IP adresa i korisničko ime. Svrha prikupljanja ovih podataka je komunikacija sa korisnicima sajta, a pravni osnov je legitimni interes Radio-difuznog preduzeća "021" kao osnivača medija da omogući komentare na svom portalu. Vaši podaci se ne prosleđuju, ne prodaju i ne iznajmljuju trećim licima.

Vaši podaci zaštićeni su protokolom SSL.

Portal 021 može da obrađuje podatke o ličnosti u okviru sekcije "komentari", gde je prilikom ostavljanja komentara obavezno navesti korsiničko ime. S obzirom na to da korisičko ime birate sami, u tom cilju ne morate ostaviti svoje ime i prezime, niti bilo koji drugi podatak o ličnosti. Ti podaci se trajno čuvaju, tj. ne brišemo komentare koje ostavite. Ne koristimo automatizovano donošenje odluka i profilisanje.

Podaci o ličnosti se obrađuju u Srbiji.

Cookies - kolačići

U svrhu praćenja performansi sadržaja objavljenih na sajtu, koristimo Google Analytics i Gemius, Content Exchange, Content insight, Httpool. Takođe, sajt 021 koristi određeni broj kolačića (cookies) i trekera (trackers). Detalje o tome možete videti OVDE.
 
Kolačići su male tekstualne datoteke koje mogu koristiti veb sajtovi da učine korisničko iskustvo efikasnijim. Možemo čuvati kolačiće na vašem uređaju ako su neophodni za rad ovog sajta. Za sve ostale tipove kolačića nam je potreban vaš pristanak.

Kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Takođe delimo informacije o tome kako koristite sajt sa partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji mogu da ih kombinuju sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili na osnovu korišćenja usluga.

Koja su prava naših korisnika u slučaju obrade ličnih podataka?

Vaša prava u vezi sa obradom vaših podataka o ličnosti su: potvrda da li obrađujemo vaše podatke o ličnosti; pristup vašim podacima o ličnosti; ispravka vaših podataka o ličnosti u slučaju greške; brisanje vaših podataka o ličnosti; ograničenje obrade vaših podataka o ličnosti; prigovor na obradu vaših podataka o ličnosti; pravo da povučete pristanak ukoliko se obrada vrši na osnovu vašeg pristanka; prenos podataka o ličnosti kod drugog pružaoca usluge, a pod uslovima predviđenim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Svoja prava možete ostvariti kontaktiranjem Radio-difuznog preduzeća "021" putem mejla office@021.rs, poštom na adresu Svetozara Miletića 45, 21000 Novi Sad ili telefonom, pozivom na broj 021/420-534.

Takođe imate pravo da podnesete pritužbu nadležnom organu. Nadležni organ za zaštitu podataka o ličnosti je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije. Organu se možete obratiti na adresi Bulevar kralja Aleksandra 15, 11000 Beograd, Republika Srbija, mejlom na office@poverenik.rs ili telefonom, pozivom na broj 011/3408-900.